Paprika

 2008.12.03. 08:00

Nyakunkon a disznóvágások szezonja, nálam ilyenkor fogy a legtöbb őrölt paprika. Kolbászba, abált szalonnára nagyon kell, de szoktam a hurkát is szinezni édes paprikával, nem árt neki. 

Nem nagyon használok borsot, inkább csípős paprikát oldok fel a frissen sütött zsírban, amit hagyok kicsit hűlni, és ezzel ízesítem csípősre a kolbászt.

Mondják, hogy a magyar konyhára mennyire jellemző a paprikafogyasztás, én inkább a paraszti ételek fontos kellékének tartom. Nagyon szeretem főzni a gulyásokat, pörkölteket, slambucféléket, halászlét, paprikás krumplit, ez mind kívánja a paprikát, szerencsére.

Egy időben a paprika presztízse nagyjából a kannás borokéval volt egyenlő, akkor szoktam rá a házi paprikára. A bolti paprikának, ahogy Mirko Vosátka is megírta a mézposztnál, jelentős része ellenőrízhetetlen import, belekerül mindenféle méreg, inkább nem kockáztatok.

Bort is pincészetből veszek, paprikát háztól, őstermelőtől.

Egy kiló édesnemes paprika nagyjából elég egy évig, kifutja a három-négy birkafőzést, két-három halászlét és a menetrendszerű disznóvágást, persze a konyhai szükségleteket is. Őrölt csípős parika 15 dkg sem fogy egész évben. Tartok mellé két-három füzér szárított csövest, párat néha magában rágok el, ha ráéhezek.

 

Kolbász:

Tíz kg kolbászhúsban legyen comb, dagadó, lapocka, tarja, és tizede legyen szalonna. Teknőben, karéjban szét kell teríteni, hadd hűljön ki, odakinn a fagyos udvaron jó csinálni. Szórjuk meg 20-21 dkg sóval, 25-28 dkg őrölt paprikával, 2-3 dkg őrölt köménnyel. Ha csípősre akarjuk, a parika egy része legyen erős. Törjünk szét 3 dkg fokhagymát, vagy daráljuk le, hintsük el a húson. Mikor alaposan lehűlt, keverjük át, aztán daráljuk le, kezdhetjük tölteni. Sütni is jó, füstölni is jó.

Címkék: birka halászlé pörkölt marha disznóvágás paprika borjú csípős tiszta nemes őstermelő

süti beállítások módosítása