Káposzta

 2008.12.08. 08:00

Nekem a káposzta egyértelműen savanyú káposztát jelent. A közönséges, mezei káposztát nagyon ritkán használom. A vöröset is  párolva eszem, esetleg salátában, vagy süteményben. Szeretem viszont a kelkáposztát, de az egy külön műfaj.

Október végére elfogynak a szezongyümölcsök, a befőttekhez egyelőre nem nyúlunk, beindul a savanyúkáposzta szezon, ami egészen az újkrumpli eljöveteléig tart. Ilyenkor nagy átlagban heti egy-két kiló káposzta fogy, főleg nyersen, csak úgy két ujj közül, ahogy zsíroskenyérhez, vagy szalonnázás közben csippentem. Nagyon szeretem a káposztás húsételeket, ezekről írtam korábban az anyaföld blogon. A savanyú káposzta levét meginni fejedelmi dolog, amellett hogy felüdít, mesés hatalom érzetével tölt el. Bóti, patikai vitaminra nem nagyon költök.

Általában Vecséshez kötik a káposzta savanyítást, megdolgoztak érte a derék svábok. Az ősi receptek szerint, fadézsában taposott és hordóban sajtolt káposztát nehéz felülmúlni, szerencsére felénk is emlékeznek még az ősi receptekre, kézműves módra készül több helyen a káposzta.

Vega lakoma:

1 kg savanyúkáposzta
2 fej salotta hagyma
1 fej vöröshagyma
1-2 cső csípőspaprika
fél marék mogyoró, durvára törve

A káposztát kifacsarjuk, lecsepegtetjük.
A hagymákat félfőre vágjuk, a paprikát nagyon finomra.
Összekeverjük a káposztát és a hagymát, megszórjuk
földimogyoróval.

 

Csilli kedvencz reggelije:

15 dkg savanyúkáposzta
10 dkg húsos szalonna
5 dkg füstölt sajt
2 tojás

Pici kockára vágott szalonnát serpenyőben kiolvasztunk,
a sok zsírt félretesszük, a tepertőt is.
Kicsavart káposztát a visszamaradt zsiradékon megpirítunk,
hadd sercegjen, de ne égjen oda, csak kicsit.
Ütünk rá két tojást, megvárjuk, míg tükörtojás képződik,
egyben tálaljuk, megszórva reszelt sajttal, és a korábban
félretett tepertővel.

Az én kedvencem:

Karácsony felé haladván meg kell emlékeznünk a töltött káposztáról, amit nagyjából annyiféleképpen készítenek, mint lecsót nyáron. Egy fontos szabály van: vagy disznóvágásból félretett ízesített kolbásztölteléket használjunk, vagy dagadót vegyünk, és kevés szalonnával magunk daráljuk le.

Végül egy férfias pároltkáposzta, ha valaki nem szereti a savanyítottat.

Párolt káposzta:

1 kg fehérkáposzta
2 cső csípőspaprika
ecet, ízlés szerint
csipet kömény, só
2 kanál cukor, vagy méz
2 kanál olaj, vagy olvasztott szalonnazsír

Zsiradékot hevítek, a köménymagot pattogtatok rajta,
mézet felhabosítom, vagy a cukrot kiolvasztom, barnítom.
Beletöröm a csípőspaprikát, átmelegítem a nyers káposztát,
felöntöm ecettel, hagyom párolódni, üvegesre, de nem
színesre.
Az a jó, ha kicsit roppanékony marad. Finom.

Címkék: karácsony káposzta csípős tiszta nemes őstermelő

süti beállítások módosítása